Okitsu Mandalina Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Okitsu Mandalina Türleri ve Özellikleri

Okitsu Mandalina

Okitsu mandalina, Japon mandalinası olarak bilinir ve Japonya'da en yaygın ikinci mandalina türüdür. Miyagawa satsuma çeşidinden melezleme yapılarak üretilmiştir. Bu mandalina türü, kolay soyulabilen kabuğu, tatlı lezzeti ve çekirdeksiz olmasıyla dikkat çeker. Ağaçlarının güçlü bir yapısı vardır ve dallarında dikenler bulunur. Satsuma grubu içinde dikenlere sahip olan tek mandalinadır. Okitsu mandalina oldukça büyük ve yassı bir yapıya sahiptir. Meyvenin olgunlaşma zamanı genellikle Eylül ve Ekim aylarıdır. Olgunlaştıktan sonra ağaçta fazla kalmaz. Ülkemiz için yeni çeşitlerden biri olan Okitsu mandalina, 1996 yılından itibaren Doğu Akdeniz'de yaygınlık göstermeye başlamıştır. Depolama ve taşımaya elverişlidir. Olgunluk döneminde meyve suyu miktarı %40 civarındadır. Ülkemizde adaptasyon çalışmaları henüz tamamlanmamış olan Okitsu mandalina, İspanya, Arjantin ve Uruguay'da popüler hale gelmeye başlamıştır.

Okitsu Mandalina Yetiştirme

Okitsu mandalinasının dikim aralığı 5x5 metredir. Toprak hazırlığı yapılırken dikilecek toprağın tesviyesi yapılmalıdır. Topraktaki "pulluk tabanı" denilen sert tabakanın kaldırılması gereklidir. Bahçe içinde mutlaka temiz su kaynağı ve bitkileri soğuk rüzgârlardan korumak için rüzgâr kıranlar olmalıdır. Etrafını yabancı otlardan uzak tutmak için turunçgillere özel yabancı ot ilacı kullanılmalıdır. Ağaçların veriminin artması ve dengeli, kuvvetli olması için budama mutlaka yapılmalıdır. Budamada kuru, birbiri üstüne binmiş dallar ve obur dallar kesilmelidir. Budama aynı zamanda hasatta da kolaylık sağlar. Bu işlemler Şubat - Mart aylarında yapılabilir. Sulama yapılırken hava koşulları dikkate alınır. Okitsu mandalina ve diğer mandalina türleri, portakal ve limon kadar su istemezler. En çok sulamanın yapıldığı zaman Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Kullanılan sularda klor ve sodyum gibi elementler çok az bulunmalıdır. Sulama Ekim - Kasım ayına kadar devam eder. Sulama suyunun yetersiz olduğu yerlerde damla ve yağmurlama sulama teknikleri de kullanılmaktadır. Gübreleme yapılmadan önce mutlaka uzman bir kişi tarafından toprak analizinin yapılması gereklidir.

Okitsu Mandalina Kullanıldığı Yerler

Mandalinaların uçucu yağlarının kullanıldığı çeşitli yerler vardır. Bunlar arasında kozmetik sektörü, cilt bakım ürünleri, parfümler, ilaç sanayi ve pasta-tatlı yapımında tatlandırıcı ya da esans olarak kullanılması bulunur.

Okitsu Mandalina Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Okitsu mandalina yetiştiriciliğinde bazı önemli hususlara dikkat edilmelidir:

  • Mandalina ağaçları dikimden önce toprak analizi yapılmalı ve uygun gübreleme programı oluşturulmalıdır.
  • Ağaçların sağlıklı gelişimi için düzenli budama yapılmalıdır.
  • Yabancı ot kontrolüne dikkat edilmeli ve gerektiğinde yabancı ot ilaçları kullanılmalıdır.
  • Sulama düzenli ve kontrollü bir şekilde yapılmalıdır; özellikle yaz aylarında su ihtiyacı artar.
  • Ağaçların rüzgârdan korunması için rüzgâr kıranlar kullanılmalıdır.

Bu detaylar, Okitsu mandalina yetiştiriciliğinde verimliliği ve meyve kalitesini artırmak için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mandalina Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Kabuğu Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mandalina Kabuğu Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Satsuma Mandalina Türleri ve Özellikleri

Satsuma Mandalina Türleri ve Özellikleri

Mandalina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Kaç Kalori?

Mandalina Kaç Kalori?