Mandalina Mandalina, ılıman iklimlerde yetişen ve Turunçgiller familyasına ait bir meyvedir. Genellikle turuncu ve sarıya yakın renkte olup, etli ve sulu bir yapıya sahiptir. Mandalina, portakala göre daha yumuşak bir meyvedir ve soyulduktan sonra suyu sıkılarak da tüketilebilir. Çin kökenli olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca, mandalina birçok meyveden farklı olarak yapraklarını dökmez. Kış aylarında üretilir, ancak seralarda tüm yıl boyunca yetiştirilebilir. Bu nedenle, senenin her döneminde manav ve market raflarında mandalinayı görmek mümkündür. Yine de, mandalinayı kış aylarında tüketmek en mantıklı zaman olacaktır. Mandalina; tatlılarda, şekerlemelerde, parfümlerde, cilt bakım kremlerinde ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Mandalina, karbonhidrat açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca bolca lif ve protein içerir. Özellikle E ve C vitamini bakımından oldukça zengin olup, potasyum, kalsiyum, sodyum, piridoksin ve tiamin gibi birçok bileşen ve mineral içermektedir. Ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetişir. Bunun yanı sıra, Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde ve kısmen Karadeniz bölgesinde de yetiştirilmektedir. Mandalina, sıcak iklimi seven bir meyvedir ve soğuğa karşı dayanıklılığı diğer bazı turunçgillere göre daha fazladır. Portakal ve limon gibi turunçgiller örnek verilebilir. Ancak, mandalina ağaçlarının bulunduğu bölgelerde sıcaklık kesinlikle -4 derecenin altına düşmemelidir. Aksi halde, soğuk vurabilir ve mandalinanın suyunun kaybolmasına, yavan bir tadının olmasına yol açabilir. Sıcaklık -8, -9 derecelere kadar düştüğünde mandalina ağaçları donup ölebilir. Dayanabileceği en yüksek sıcaklık ise 45 derece ve üzeridir. Mandalinanın Faydaları Nelerdir? Mandalina, çeşitli sağlık faydaları sunan bir meyvedir:
Mandalinanın Zararları Nelerdir? Mandalina, her yaş grubundan bireyin tüketebileceği bir meyvedir ve şu ana kadar sağlık açısından ciddi bir problem yarattığı gözlemlenmemiştir. Ancak, her şeyin fazlasının zararlı olabileceği gibi, mandalinanın da aşırı tüketimi bazı sorunlara yol açabilir. Örneğin, aşırı tüketildiğinde çocukların ciltlerinde tahrişe neden olabilir. Aşırı hassas ciltlerde veya alerjisi olan kişilerde kızarıklık ve döküntüye yol açabilir. Bazı sağlık uzmanları, hamilelik döneminde aşırı tüketiminin zararlı olabileceğini savunmaktadır, ancak bu iddiayı destekleyen bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Her durumda, aşırı tüketimden kaçınmak en iyi önlem olacaktır. Mandalinayı yeterli miktarda tüketmek, aynı zamanda mandalina kabuğu çayı ve mandalina suyunu da makul miktarlarda tüketmek en sağlıklı seçim olacaktır. |