Satsuma Mandalina

Satsuma Mandalinası, ülkemizde daha çok Rize mandalinası olarak bilinmektedir. Satsuma mandalinası 1900'lü yılların başlarında Japonya'dan Batum aracılığıyla Türkiye'ye getirilmiştir. Hasat döneminde sarı-turuncu renklerinde ve hafif pürüzlüdür. Kabuk meyve etine çok sıkı bağlı değildir, gevşek denilecek seviyededir. Olgunlaşma döneminden sonra kabuğun etten eyrılması daha da kolaylaşır.
Meyvelerin şekli denecek bir görünümdedir. Görünümü koyu portakal rengindedir. Tadı ve kokusu yoğun bir meyvedir. Diğer mandalina çeşitlerine nazaran çekirdeksiz bir tür sayılabilir. Ayrıca çok verimli bir mandalina çeşididir, kötü hava koşullarında bile düzenli verim yapabilir. Meyveleri Ekim ayından itibaren olgunlaşmaya başlar ve kısa sürede ağaç üstünde meyve kalmamaya başlar. Bu yüzden erkenci bir mandalina çeşididir. Çoğunlukla kuzey rüzgârının olmadığı kısımlarda, güney ve güneye bakan kesimlerde yetiştirilir. Karadeniz'de sıkça yapılan çay tarımından önce, bölgede tarımı çok fazla yapılan bir meyve çeşidi haline gelmişti. Satsuma Mandalinasının çok sevilerek tüketilmesi, bölge ekolojisine uygun olması, C vitamini bakımından zengin olması gibi nedenlerden dolayı pazar fiyatı artmıştır. Ekonomik yaşı 40-60 yıl arasındadır. Ağaç başına verimi 90 kilo civarındadır. Satsuma Mandalinası en iyi rengi ve kıvamı yaklaşık 16-20 derece sıcaklıklarda alır. Kesinlikle ağır topraklarda yetiştirilmemesi gereken bir mandalina türüdür. Bunun nedeni fidanın daha rahat oksijen alıp serpilebilmesidir.
Karadeniz'de mandalin yetiştiriciliğinde anaç olarak üç yapraklı kullanılmaktadır. Fidan üretiminde kullanılacak tohumlar mutlaka sağlıklı olmalı ve virüs riski taşıyor olan ağaçlardan alınıyor olmamalıdır. Ayrıca tohum üretiminde kullanılacak meyveler ağaç üzerinden hasat edilmelidir yani yere düşmüş meyvelerden alınan tohumlar kullanılmamalıdır. Bunun nedeni düşen meyveler mikrop kapıp mantari hastalığı riskini taşıyor olabilirler.

Ülkemizin Farklı Bölgelerinde Yetiştirilen Satsuma Mandalinalarının Ekonomik Potansiyeli


Yurdumuzun sıcağı seven yerlerinde yetişen turunçgiller önemli bir tarım ürünümüzdür. Her yıl yaklaşık 92 bin hektar alanda üretim yapılmaktadır. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Rize mandalinası denmesine nazaran ülkemizde büyük bir çoğunluğu da Ege bölgesinde üretilmektedir. Ülkemizde üretimi çokça yapılan ve dış satımın gözdesi olan bir mandalina çeşididir. Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği yaygınlık kazanamamaktadır. Bunun nedeni anaç olarak turuncun kullanılması ve toprakların kireçli olmasıyla meyve kalitesinin düşmesidir.
20.01.2024 06:44:09
Satsuma Mandalina ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Satsuma Mandalina Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Satsuma Mandalina"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mandalina Çeşitleri

Mandalina Çeşitleri, Mandalina; Ilıman iklimde yetişmekte olan turunçgiller familyasına ait bir meyvedir. Sarı, turuncu, kırmızı renklerde olan mandalin...
Devamını Oku

Mandalina Kabuğu

Mandalina kabuğu, bilindiği gibi mandalinanın faydalı ve yararlı bir meyve olduğunu herkes bilir. Fakat kabuğundaki mucize şifaları bilen ve uygulayan toplum...
Devamını Oku

Mandalina Aşısı

Mandalina aşısı, iki farklı dönemde yapılır. Bu diğer turunçgiller içinde geçerlidir. Aşılamada en iyi sonuç Eylül Ekim aylarında yapılan durgun göz aşısıdır...
Devamını Oku

Mandalina Kabuğu Çayı

Mandalina kabuğu çayı, Trunçgiller familyasına ait olan mandalinanın Çin kökenli bir meyve olduğu düşünülmektedir. Yapraklarını dökmeden muhafaza eden n...
Devamını Oku

Mandalina Cinsleri

Mandalina cinsleri, mandalina ülkemizde de yetişen turunçgillerdendir. Turuncu ve sarı renktedir. Ilıman iklimin hâkim olduğu her yerde rahatlıkla yetiş...
Devamını Oku

Mandalina Ağacı

Mandalina ağacı, bu ağaç türü turunçgiller familyasından meyve verebilen bir kış meyvesidir. Meyvesinin adı da ağacının adı ile aynıdır. Mandalina ağacının s...
Devamını Oku

Mandalina Yaprağının Faydaları

Mandalina kış aylarının önemli bir meyvesi vitamin deposu bir turunçgiller ailesinden olan meyvedir. Mandalinanın insan vücuduna sağladığı faydaları say...
Devamını Oku

Hamilelikte Mandalina Yemek

Hamilelikte Mandalina Yemek, Hamilelik döneminde anne beslenmesine iki kat önem taşımaktadır. Bunun temel nedeni ise annenin iki canlı olmasından kaynaklı ol...
Devamını Oku

King Mandalina

King mandalina, Tek dilimde 10 tane çekirdek barındırabilme yeteneğine sahip bir mandalina türüdür. Her yörede bilinmesine rağmen Geyve ve civarında özellikl...
Devamını Oku

Okitsu Mandalina

Okitsu mandalina, Japon mandalinası olarak bilinir. Japonya'da en yaygın ikinci mandalina türüdür. Miyagawa satsuma çeşidinden melezleme yapılarak üretilmişt...
Devamını Oku

Mandalina Çekirdeği

Mandalina Çekirdeği, Mandalina meyvesi yenilebilir güzel çiçektir. Aynı zamanda da çiçek açan bir bitkidir. Her çekirdek, içinde bir hayat gizliyor. Bir...
Devamını Oku

Kabuklu Mandalina Reçeli

Kabuklu mandalina reçeli, Bir çoğumuz için reçel kahvaltının olmazsa olmazıdır. Birçok meyve çeşidinden birbirinden lezzetli reçeller hazırlanıp tüketilmekte...
Devamını Oku

Çekirdekli Mandalina

Çekirdekli Mandalina, özellikle koyu turuncu renkte, zor soyulan parlak yağlı görünümlü kabuğa sahip mandalina türüdür. Bu türe murkot veya king adı verilir....
Devamını Oku

Mandalina Suyu

Mandalina suyu, özellikle yaz aylarında içinizi ferahlatacak mükemmel lezzetlerden biridir. Yaz aylarında genel olarak insan vücudunun çok daha fazla sıvıya ...
Devamını Oku

Yeşil Mandalina

Yeşil Mandalina, Mandalina kış mevsimi meyvesidir. C Vitamini deposu olan mandalina Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Birçok faydaları vardır. Kışın özell...
Devamını Oku

Kırmızı Mandalina

Kırmızı Mandalina, Sadece Türkiye'de özellikle de Adana ve Mersin bölgelerinde yetiştirilmekte olan kırmızı mandalina, Orta doğu ülkelerine ihracatı yapılan ...
Devamını Oku

Mandalina

Mandalina, ılıman ortamlarda yetişirler. Turunçgiller familyasına ait bir meyve türüdür. Genellikle turuncu ve sarıya yakın renkte olan mandalinalar etli ve ...
Devamını Oku

Mandalina Kabuğu Reçeli

Mandalina kabuğu reçeli, meyve kabuklarıyla yapılan reçeller günümüzde oldukça rağbet görmektedir. Portakal kabuğu, limon kabuğu, mandalina kabuğu reçeli gib...
Devamını Oku

Mandalina Yağı

Mandalina yağı, Kış aylarının meyvesi olan Mandalina meyvesinin taze kabuklarının sıkılmasıyla elde edilen bir yağdır. Mandalina meyveleri içerdiği vitamin d...
Devamını Oku

Mandalina Çiçeği

Mandalina Çiçeği: Gerek ofiste gerek evin balkonunda ya da bahçesinde güzel bir görünüm sağlayarak yaşadığımız alanın renklenmesini sağlayan yeşil bitki...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mandalina Çeşitleri
Mandalina Kabuğu
Mandalina Aşısı
Mandalina Kabuğu Çayı
Satsuma Mandalina
Son Forum Konuları
King Mandalina Çeşiti
Düzeltme Önerisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024