Mandalina Yetiştiriciliği

Mandalina Yetiştiriciliği, turunçgiller familyasından olup meyvesi yenilebilen çiçeklerden olan mandalina bitkisi, oldukça lezzetli ve C vitamini deposu özelliğini taşır. Ayrıca büyük arazilerde yetişmesinin yani sıra saksıda da yetiştirilir. Portakal meyvesinden sonra ülkemizde en çok üretimi yapılan meyve mandalinadır.

Mandalina yetiştiriciliği nasıl yapılır?


Saksıda yetişen mandalina ağacı, doğrudan güneş ışığı istemez.
Dolaylı olarak aldığı güneş ışığı ile büyüyüp gelişir. Ayrıca soğuk ve sıcak havalarda fazla beklemesi çiçeğin yaprağına, meyvesine ve köküne zarar vermektedir. Sıcak ayların gelmesi ile saksı değişimi 2 iki yılda bir yapılmalıdır. Düşük sıcaklıklarda yetişemez. Dön olaylarında oldukça zarar görür. Bu yüzden ülkemizin güney ve bazı iç kesimlerinde yetişir.

Mandalina yetiştiriciliğinde sulama nasıl yapılır?


Sıcak aylarda bitkiye verilen su miktarı artırılmalıdır. Sulama günlerine ve aynı miktarda sulamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Sulama yaparken toprağın her yerine suyu ulaştırmak oldukça önemlidir. Eğer mandalina meyvesinde çok büyük bir değişiklik görülmez ise sulama kabının değiştirilmesine gerek kalmaz. Eğer evde mandalina yetiştiriciliği yapıyorsanız mandalina ağacını oda sıcaklığının 12 derecenin altında olmayan kısımlarda saklamanız gerekmektedir. Genellikle yaz aylarında meyve verirler ve kış aylarında dinlenme sürecine girerek meyvelerini dökerler.
Bunun yanı sıra kış aylarında özellikle bitkiye verilen suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmek gerekir.

Mandalina yetiştiriciliğinde ağacın beslenmesi nasıl yapılır?


Mandalina ağacının beslenmesi yılda en az bir kere olacak şekilde, tarım ve ziraai ilaçları satılan yerlerden alınan vitaminler ile yapılır. Bu sayede ağaç daha güzel görünür ve daha güzel meyveler verir.

Hava akımlarından oldukça etkilenen bitki bu konuda korunmalıdır. Bulunduğu yerde cisimler ile temas isteyen bu ağaç, kış aylarında aşırı soğuktan korunmalıdır.

Mandalina yetiştiriciliğinde mandalina bitkisi nasıl çoğaltılır?

Bu bitkinin çoğalması için en uygun zaman nisan ayıdır. Çoğaltma işlemi genellikle kökten ayırarak yapılır. Hem zahmetsiz hem de her yerde yapılabilir olması nedeniyle bu yöntem çokça seçilir. Yöntem yapılırken kökten ayrılan diğer kökler hemen saksıya yerleştirilmelidir. Çoğaltılan mandalina bitkisine de aynı işlemler uygulanarak mandalina meyvesi üretilir.
21.01.2024 02:14:48
Mandalina Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mandalina Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mandalina Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mandalina Çeşitleri

Mandalina Çeşitleri, Mandalina; Ilıman iklimde yetişmekte olan turunçgiller familyasına ait bir meyvedir. Sarı, turuncu, kırmızı renklerde olan mandalin...
Devamını Oku

Mandalina Kabuğu

Mandalina kabuğu, bilindiği gibi mandalinanın faydalı ve yararlı bir meyve olduğunu herkes bilir. Fakat kabuğundaki mucize şifaları bilen ve uygulayan toplum...
Devamını Oku

Mandalina Aşısı

Mandalina aşısı, iki farklı dönemde yapılır. Bu diğer turunçgiller içinde geçerlidir. Aşılamada en iyi sonuç Eylül Ekim aylarında yapılan durgun göz aşısıdır...
Devamını Oku

Mandalina Kabuğu Çayı

Mandalina kabuğu çayı, Trunçgiller familyasına ait olan mandalinanın Çin kökenli bir meyve olduğu düşünülmektedir. Yapraklarını dökmeden muhafaza eden n...
Devamını Oku

Satsuma Mandalina

Satsuma Mandalinası, ülkemizde daha çok Rize mandalinası olarak bilinmektedir. Satsuma mandalinası 1900'lü yılların başlarında Japonya'dan Batum aracılığıyla...
Devamını Oku

Mandalina Cinsleri

Mandalina cinsleri, mandalina ülkemizde de yetişen turunçgillerdendir. Turuncu ve sarı renktedir. Ilıman iklimin hâkim olduğu her yerde rahatlıkla yetiş...
Devamını Oku

Mandalina Ağacı

Mandalina ağacı, bu ağaç türü turunçgiller familyasından meyve verebilen bir kış meyvesidir. Meyvesinin adı da ağacının adı ile aynıdır. Mandalina ağacının s...
Devamını Oku

Mandalina Yaprağının Faydaları

Mandalina kış aylarının önemli bir meyvesi vitamin deposu bir turunçgiller ailesinden olan meyvedir. Mandalinanın insan vücuduna sağladığı faydaları say...
Devamını Oku

Hamilelikte Mandalina Yemek

Hamilelikte Mandalina Yemek, Hamilelik döneminde anne beslenmesine iki kat önem taşımaktadır. Bunun temel nedeni ise annenin iki canlı olmasından kaynaklı ol...
Devamını Oku

King Mandalina

King mandalina, Tek dilimde 10 tane çekirdek barındırabilme yeteneğine sahip bir mandalina türüdür. Her yörede bilinmesine rağmen Geyve ve civarında özellikl...
Devamını Oku

Okitsu Mandalina

Okitsu mandalina, Japon mandalinası olarak bilinir. Japonya'da en yaygın ikinci mandalina türüdür. Miyagawa satsuma çeşidinden melezleme yapılarak üretilmişt...
Devamını Oku

Mandalina Çekirdeği

Mandalina Çekirdeği, Mandalina meyvesi yenilebilir güzel çiçektir. Aynı zamanda da çiçek açan bir bitkidir. Her çekirdek, içinde bir hayat gizliyor. Bir...
Devamını Oku

Kabuklu Mandalina Reçeli

Kabuklu mandalina reçeli, Bir çoğumuz için reçel kahvaltının olmazsa olmazıdır. Birçok meyve çeşidinden birbirinden lezzetli reçeller hazırlanıp tüketilmekte...
Devamını Oku

Çekirdekli Mandalina

Çekirdekli Mandalina, özellikle koyu turuncu renkte, zor soyulan parlak yağlı görünümlü kabuğa sahip mandalina türüdür. Bu türe murkot veya king adı verilir....
Devamını Oku

Mandalina Suyu

Mandalina suyu, özellikle yaz aylarında içinizi ferahlatacak mükemmel lezzetlerden biridir. Yaz aylarında genel olarak insan vücudunun çok daha fazla sıvıya ...
Devamını Oku

Yeşil Mandalina

Yeşil Mandalina, Mandalina kış mevsimi meyvesidir. C Vitamini deposu olan mandalina Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Birçok faydaları vardır. Kışın özell...
Devamını Oku

Kırmızı Mandalina

Kırmızı Mandalina, Sadece Türkiye'de özellikle de Adana ve Mersin bölgelerinde yetiştirilmekte olan kırmızı mandalina, Orta doğu ülkelerine ihracatı yapılan ...
Devamını Oku

Mandalina

Mandalina, ılıman ortamlarda yetişirler. Turunçgiller familyasına ait bir meyve türüdür. Genellikle turuncu ve sarıya yakın renkte olan mandalinalar etli ve ...
Devamını Oku

Mandalina Kabuğu Reçeli

Mandalina kabuğu reçeli, meyve kabuklarıyla yapılan reçeller günümüzde oldukça rağbet görmektedir. Portakal kabuğu, limon kabuğu, mandalina kabuğu reçeli gib...
Devamını Oku

Mandalina Yağı

Mandalina yağı, Kış aylarının meyvesi olan Mandalina meyvesinin taze kabuklarının sıkılmasıyla elde edilen bir yağdır. Mandalina meyveleri içerdiği vitamin d...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mandalina Çeşitleri
Mandalina Kabuğu
Mandalina Aşısı
Mandalina Kabuğu Çayı
Satsuma Mandalina
Son Forum Konuları
King Mandalina Çeşiti
Düzeltme Önerisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024