Mandalina Çekirdeği, Mandalina meyvesi yenilebilir güzel çiçektir. Aynı zamanda da çiçek açan bir bitkidir. Her çekirdek, içinde bir hayat gizliyor. Bir meyvenin en ilginç kısmı çekirdeğidir. Kısacası her bitkinin bir çekirdeği veya tohumu vardır. Her çekirdeğin ve tohumun koruyucu özelliği olan bir kabuğu vardır. Kimisi sert olur, kimisi yumuşak olur.
Mandalina bitkisi sıcak iklimi sever. Bu sebeple kış aylarında soğuktan korunmalıdır. Mandalina genelde baharda, yaz öncesinde çiçek açar. Yumuşak kabuklu bir meyve olan mandalina kış aylarında tüketilir. Kabuğu soyulduktan sonra tüketildiği gibi suyu da sıkılarak meyve suyu olarak da tüketilebilir. İçeriğinde bulunan B ve C vitamini kaynağı olan mandalina kanı temizler. Kolesterol ve yüksek tansiyon hastalıklarında oldukça etkilidir. Kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelmesi en bilinen faydaları arasındadır. Özellikle kış aylarında görülen grip ve soğuk algınlığına çok iyi gelir. Bağışıklık sistemini korur ve sinirleri yatıştırır. Ayrıca damar sertliği ve felçlere de etkisi olduğu bilinmektedir. Bu bitki sıcağı sevdiği gibi soğuğa da dayanıklıdır. En yüksek 45 dereceye kadar olan sıcaklıklara dayanabilir. Oysa 3 ila 4 derecenin altındaki sıcaklıklarda ise bitki donabilir. Mandalina çekirdeğinin çoğaltılmasında en uygun dönem nisan ayıdır. Mandalina çekirdeği köküyle beraber ayırma yöntemi ile çoğaltılabilir. Kökten ayrılan yeni çekirdekler en kısa sürede başka bir toprağa dikilmelidir. Bu yöntem çok kolay ve zahmetsiz bir yöntem olduğu için daha çok uygulanmaktadır.
Çekirdeklerin bakımını yaparken sulama titizlikle yapılmalıdır. Çünkü mandalina çekirdeği suyu sever. Bu sebeple köküne tamamen su ulaşmadığı zaman mandalina ağacı kurumaya başlar. Her sulaması yapılırken aynı ölçüde su verilmelidir. Ayrıca mandalina çekirdeği yılda en az bir kere zirai ilaçlarla beslenmelidir. Bu vitaminler mandalinanın ömrünü uzatacağı gibi daha iyi bir görünüm kazanmasını ve daha çabuk meyve vermesini sağlayacaktır.
Toprak İsteği; Öncelikle toprağın havalanan bir yapıya sahip olmalıdır. Çünkü mandalina kökleri yüksek seviyede oksijen ister. Bu nedenle mandalina ağaçlarının da çok derinlere inen kökleri vardır. Ancak kökleri yüzde 90 cm derinlikteki yüzlek topraklardadır. Bunun için toprak işlenirken on cm derinliğe kadar yapılmalıdır ve ağacın köklerine dikkat edilmelidir. İlkbahar ve yaz aylarında 10-15 gün aralıklarla çapalanması yeterli olacaktır. Yabani otların da çapalama sırasında olabileceği açısından ilaçlarla da temizliği yapılabilir.
Sulama; Ağaç kökleri açısından sulama yetersiz kalırsa gelişimi yavaşlar ve ürün verimi düşer. Aşırı sulamada ise ağaçların kökleri havasız kalacağı için, kök çürüklüğüne sebep olan hastalığı başlar. Mandalina ağacının sulama zamanı için, ağacın yaprakları akşam saatleri arasında güneş batmadan önce solgunluk belirtileri gösteriyor ve gece canlanıyor ise ağacın sulama zamanı gelmiş demektir.
Gübreleme; Mandalina ağacı da topraktan daha fazla besin maddesi olan gübreye ihtiyaç duyar. Buna göre verilecek gübre azotlu, fosfatlı ve potaslı kompoze fenni olmalıdır. Ayrıca ilave olarak magnezyum, demir, mangan ve çinko da verilebilir. Mandalina ağaçlarına bu mineral gübrelerden başka 2 ila 3 yılda bir olmak üzere iyi yanmış çiftlik gübresi verilmesi açısından da yararlı olur.
Budama; Mandalina ağaçlarında da şekil ve ürün budamaları uygulanır. Özellikle bu ağaçlara kâse şekli verilir. Şekil budamasına da ağaçların ürün vermesiyle başlanır. Budama şekli ağaçları iyi bilen kişiler tarafından yapılması daha olumlu sonuçlar elde edilir. Mandalina ağaçları içinde kuruyan, ezilen, yaralanan ve yaşlanan dallarda kesilip çıkarılmalıdır. Diğer dalların da ayıklanması gerekir.