Mandalina Aşısı

Mandalina aşısı, iki farklı dönemde yapılır. Bu diğer turunçgiller içinde geçerlidir. Aşılamada en iyi sonuç Eylül Ekim aylarında yapılan durgun göz aşısıdır. İlkbaharın başlangıcında fidanların sürgün sürme döneminde, Mart ayının sonuna doğru Nisan ve Mayıs aylarında sürgün göz aşısı zamanıdır. Bu süreler bazen mevsim koşullarına bağlı olarak daha erken ya da geç olabilir.
Mandalina aşısı yapılması için ağaçların uyanması, ısının yeterli olması ve don olasılığının olmaması uygundur.

Mandalina aşısı nasıl yapılır?


Aşılama yapılırken bazı konulara dikkat edilmesi gerekir. Bunlar aşılanacak fidanların ilerisi için oldukça önemlidir. Bu yüzden aşı kalemi iyi seçilmelidir. Rastgele bir ağaçtan alınan aşı kalemi yerine, hasta olmadığı kesin olarak bilinen, verimli, genç ağaçlardan aşı kalemi alınmalıdır. Aşı kalemi hemen kullanılmayacaksa, bir süre saklanabilir. Saklama işlemi deliği olmayan sağlam bir torbada yapılmalıdır. Torbaya aşı kalemleri konunca, elle havası alınmalı ve ağzı sıkı bir şekilde bağlanmalıdır. Buzdolabının sebzelik kısmında bunlar 1-2 ay kadar saklanabilir.

Mandalina aşısına başlamadan evvel anaç üzerinde bulunan sürgün ve diken gibi oluşumlar temizlenmelidir. Daha önce iyice bilenmiş olan, dezenfekte edilmiş olan aşı bıçağıyla aşıya başlanabilir. Aşıların bağlanmasında kullanılacak aşı bağları da yapılan aşının tutması için önemli bir unsurdur. Aşı bağları plastikten yapılı şerit bağlardan kullanılmalıdır.

Mandalina ağaçlarının aşılanması için boy ortalamasının 1 metre ya da 0,5 cm çap ortalamasına ulaşması gerekir. Aşılama büyüklüğüne ulaşacak ağaçların yeteri kadar olgunlaşması için, tohum ekiminden sonra en az 8-9 ay geçmesi gerekir. Aşılamada çoğunlukla T göz aşısı kullanılmaktadır. Aşılama yüksekliği ise 25-30 cm'ye kadar olabilir. Aşı gözleri de virüslerden ve diğer hastalıklardan arındırılmalıdır. Bu nedenle temiz aşı gözü üreten yerlerden aşı gözü alınmalıdır.

Aşı yapılan gözlerin daha hızlı sürmesi ve fidanların gelişiminin hızlanması amacıyla 15-20 gün kadar sonra, aşı noktası üzerinden yaklaşık 5 cm üstünden tepe kesimi yapılır. Aşılamadan yaklaşık 15-20 gün sonra gözler sürmeye başlar. Bu esnada aşı bağlarının çözülmesi gerekir. Sürgün boyları yaklaşık 15 cm olunca, hereklere bağlanmalıdır. Aşı yapılan gözün etrafında anaçtan çıkan başka sürgünlerin büyümemesi için düzenli olarak temizlenmelidir. Gözden çıkan sürgünün 60 cm'ye kadar olmasından sonra tırnak, aşı yapılan noktanın üzerinden kesilerek çıkarılır. 80-100 cm olduğunda ise tepeleri 75 cm'ye kadar, satsuma mandalina ağaçları ise 65 cm'ye kadar vurulur. Bu yükseklik taçlandırma yüksekliğidir. Kesim yapılan yerin altından çok sayıda göz sürer. Tepe kısmından itibaren 10 cm'lik alanda çıkan sürgünlerin üçü ana dalları oluştursun diyerek bırakılır, diğerleri ise alınır. Mandalina aşısı bu şekilde yapılır. Şekil budaması bitenler doğal koşullara uyum sağlamaları için yarı gölgeli olan tel seralarda ekim yapılacak zamanı bekler.
21.01.2024 06:15:56
Mandalina Aşısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mandalina Aşısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Mandalina Aşısı"
Bilgileriniz için teşekkür ederim
Hasan gürdere . 24.01.2021 12:39:42
Slm turunçgillerde dilcikli aşı yapılabilirmi?
mehmet pehlivan . 21.02.2018

Mandalina Çeşitleri

Mandalina Çeşitleri, Mandalina; Ilıman iklimde yetişmekte olan turunçgiller familyasına ait bir meyvedir. Sarı, turuncu, kırmızı renklerde olan mandalin...
Devamını Oku

Mandalina Kabuğu

Mandalina kabuğu, bilindiği gibi mandalinanın faydalı ve yararlı bir meyve olduğunu herkes bilir. Fakat kabuğundaki mucize şifaları bilen ve uygulayan toplum...
Devamını Oku

Mandalina Kabuğu Çayı

Mandalina kabuğu çayı, Trunçgiller familyasına ait olan mandalinanın Çin kökenli bir meyve olduğu düşünülmektedir. Yapraklarını dökmeden muhafaza eden n...
Devamını Oku

Satsuma Mandalina

Satsuma Mandalinası, ülkemizde daha çok Rize mandalinası olarak bilinmektedir. Satsuma mandalinası 1900'lü yılların başlarında Japonya'dan Batum aracılığıyla...
Devamını Oku

Mandalina Cinsleri

Mandalina cinsleri, mandalina ülkemizde de yetişen turunçgillerdendir. Turuncu ve sarı renktedir. Ilıman iklimin hâkim olduğu her yerde rahatlıkla yetiş...
Devamını Oku

Mandalina Ağacı

Mandalina ağacı, bu ağaç türü turunçgiller familyasından meyve verebilen bir kış meyvesidir. Meyvesinin adı da ağacının adı ile aynıdır. Mandalina ağacının s...
Devamını Oku

Mandalina Yaprağının Faydaları

Mandalina kış aylarının önemli bir meyvesi vitamin deposu bir turunçgiller ailesinden olan meyvedir. Mandalinanın insan vücuduna sağladığı faydaları say...
Devamını Oku

Hamilelikte Mandalina Yemek

Hamilelikte Mandalina Yemek, Hamilelik döneminde anne beslenmesine iki kat önem taşımaktadır. Bunun temel nedeni ise annenin iki canlı olmasından kaynaklı ol...
Devamını Oku

King Mandalina

King mandalina, Tek dilimde 10 tane çekirdek barındırabilme yeteneğine sahip bir mandalina türüdür. Her yörede bilinmesine rağmen Geyve ve civarında özellikl...
Devamını Oku

Okitsu Mandalina

Okitsu mandalina, Japon mandalinası olarak bilinir. Japonya'da en yaygın ikinci mandalina türüdür. Miyagawa satsuma çeşidinden melezleme yapılarak üretilmişt...
Devamını Oku

Mandalina Çekirdeği

Mandalina Çekirdeği, Mandalina meyvesi yenilebilir güzel çiçektir. Aynı zamanda da çiçek açan bir bitkidir. Her çekirdek, içinde bir hayat gizliyor. Bir...
Devamını Oku

Kabuklu Mandalina Reçeli

Kabuklu mandalina reçeli, Bir çoğumuz için reçel kahvaltının olmazsa olmazıdır. Birçok meyve çeşidinden birbirinden lezzetli reçeller hazırlanıp tüketilmekte...
Devamını Oku

Çekirdekli Mandalina

Çekirdekli Mandalina, özellikle koyu turuncu renkte, zor soyulan parlak yağlı görünümlü kabuğa sahip mandalina türüdür. Bu türe murkot veya king adı verilir....
Devamını Oku

Mandalina Suyu

Mandalina suyu, özellikle yaz aylarında içinizi ferahlatacak mükemmel lezzetlerden biridir. Yaz aylarında genel olarak insan vücudunun çok daha fazla sıvıya ...
Devamını Oku

Yeşil Mandalina

Yeşil Mandalina, Mandalina kış mevsimi meyvesidir. C Vitamini deposu olan mandalina Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Birçok faydaları vardır. Kışın özell...
Devamını Oku

Kırmızı Mandalina

Kırmızı Mandalina, Sadece Türkiye'de özellikle de Adana ve Mersin bölgelerinde yetiştirilmekte olan kırmızı mandalina, Orta doğu ülkelerine ihracatı yapılan ...
Devamını Oku

Mandalina

Mandalina, ılıman ortamlarda yetişirler. Turunçgiller familyasına ait bir meyve türüdür. Genellikle turuncu ve sarıya yakın renkte olan mandalinalar etli ve ...
Devamını Oku

Mandalina Kabuğu Reçeli

Mandalina kabuğu reçeli, meyve kabuklarıyla yapılan reçeller günümüzde oldukça rağbet görmektedir. Portakal kabuğu, limon kabuğu, mandalina kabuğu reçeli gib...
Devamını Oku

Mandalina Yağı

Mandalina yağı, Kış aylarının meyvesi olan Mandalina meyvesinin taze kabuklarının sıkılmasıyla elde edilen bir yağdır. Mandalina meyveleri içerdiği vitamin d...
Devamını Oku

Mandalina Çiçeği

Mandalina Çiçeği: Gerek ofiste gerek evin balkonunda ya da bahçesinde güzel bir görünüm sağlayarak yaşadığımız alanın renklenmesini sağlayan yeşil bitki...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mandalina Çeşitleri
Mandalina Kabuğu
Mandalina Aşısı
Mandalina Kabuğu Çayı
Satsuma Mandalina
Son Forum Konuları
King Mandalina Çeşiti
Düzeltme Önerisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024