Kırmızı Mandalina
Kırmızı Mandalina, Sadece Türkiye'de özellikle de Adana ve Mersin bölgelerinde yetiştirilmekte olan kırmızı mandalina, Orta doğu ülkelerine ihracatı yapılan bir mandalina türüdür. Orta kuvvetli ve dikine büyüyen dikensiz dallarda yetişen kırmızı mandalina, erken yaşta küçük ve yuvarlak meyve verir ve oldukça verimli bir mandalina çeşididir. Meyvesinin kabuğu koyu kırmızı, portakal renkli oldukça parlak ve düzgün yapıdadır ve kalınlığı 3 mm, meyve ağırlığı ise yaklaşık 70 gramdır.
A ve c vitamini açısından oldukça zengin olan karoten, hesperetin ve lutein içeren kırmızı mandalinanın kabuğu meyvesine oldukça sıkı bağlıdır ve bu nedenle kolay soyulmaz ve kolayca puslanma görünmez. Meyve eti çok yumuşak ve lezzetli olan bu mandalina çeşidinin albenisi oldukça yüksektir ve meyve suyu da bir o kadar tatlıdır. Kalsiyum, demir, fosfor sodyum, magnezyum ve potasyum mineralleri içeren ve sezon boyunca ihracı için beklenen kırmızı mandalina meyveleri, oldukça çekirdeklidir. Ancak mükemmel tadı sebebiyle çoğu market ve tüketici tarafından sık tercih edilir. Hasat zamanı geçse dahi ağacının üzerinde kalitesini ve tadını hiç kaybetmeden aylar boyunca kalabilen kırmızı mandalina, bu özelliğinden dolayı depolama ve taşıma ya oldukça elverişlidir ve kırmızı mandalina hasadı Aralık-Şubat aylarında yapılabilir.
Kırmızı mandalina faydaları nelerdir?
Kış mevsiminin vazgeçilmez bir meyvesi olan mandalinanın, nova, king, kırmızı mandalina, minneola gibi birçok çeşidi sağlığa oldukça faydalıdır.
Birçok mandalina çeşidi gibi kırmızı mandalina da oldukça şifalı ve vitamin kaynağı olan bir kış meyvesidir. - Kırmızı mandalina yüksek oranda çeşitli antioksidanlar içermesi nedeniyle soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanma oranını düşürür.
- Hepatit ve kolesistit gibi hastalıklara karşı oldukça faydalıdır.
- Bol miktarda C vitamini içeren kırmızı mandalina eta cryptoxanthin içeriğinden dolayı karaciğer kanserine karşı vücudu korur.
- Vücutta kolesterol üretimini sınırlayan synephrine kırmızı mandalina sayesinde üretilir ve aynı zamanda kolesterol oranını artıran serbest radikallerin oluşturacak olduğu unsurları yok eder ve damar tıkanıklığı riskini ortadan kaldırır.
- Kan basıncını düzenleyen kırmızı mandalina, kan basıncı düşük kişilere faydalı olabilir ve kan basıncı seviyesini normal seviyede olmasını sağlar.
- Yüksek oranda lif içermesi nedeni ile midedeki tokluk hissini artırarak kilo vermeye yardımcı olur ve sindirim sistemine oldukça fayda sağlayıp bağırsak hareketlerini kolaylaştırarak dışarı atılımını kolaylaştırır.
- Bol miktardaki E vitamini içeren kırmızı mandalina, cilt sağlığı için de oldukça faydalıdır. Cildi dış etkenlere karşı korur ve güneş ışınlarının neden olduğu zararları giderir.
- Cilt sağlığının yanı sıra saç sağlığı için de oldukça fayda sağlayan kırmızı mandalina, özellikle de ince yapılı saçlı tellerinin kalınlaşmasına yardımcı olur ve saç dökülmelerini engeller.
- Sürekli öksürüğün iyileşmesine yardımcı olur ve kalp ve sinir sistemini korur.
- Astım ve bronşit gibi hastalıklara oldukça şifalıdır.
- Vücuda enerji vererek yorgunluğu ortadan kaldırır ve sakinleştirici özelliği sayesinde uykusuzluk problemi yaşayanlara oldukça fayda sağlar.
Kırmızı mandalina taze olarak tüketilebileceği gibi, suyu sıkılıp doğal bir içecek olarak, kabuklarından elde edilen mandalina yağı ile eklem yerlerine masaj yapılarak ağrı olan bölgenin rahatlamasını sağlar, kabuğu rendelenip keke hoş bir koku vermek amacıyla kullanılabilir ve aynı zamanda keskin ve güzel kokusu nedeniyle kozmetik firmaları tarafından esans yapımında kullanılır.
21.01.2024 10:48:50
Kırmızı Mandalina ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|