{ "title": "Yeşil Mandalina", "image": "https://www.mandalina.gen.tr/images/yesil-mandalina.jpg", "date": "20.01.2024 23:12:02", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Yeşil Mandalina, Mandalina kış mevsimi meyvesidir. C Vitamini deposu olan mandalina Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Birçok faydaları vardır. Kışın özellikle C vitamini deposu olduğu için soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. Genellikle insanlar sarı olanını tercih ederler, oysa yeşil mandalina sararmış olandan daha faydalıdır. Neden derseniz hiçbir işlem görmeden dalından koparıldığı şekildedir. Mandalina toplandıktan sonra kapalı bir yere konarak etilen gazı ile sarartılıyor, parlak görünmesi ve dayanıklı olması için parafinle (Mumla) kaplanıyor.

Yeşil mandalina renginin yeşil olması işlem görmediği anlamına gelir ve daha sağlıklıdır. Tadı biraz ekşimsi, mayhoş olmakla birlikte oldukça lezzetli meyvedir. Birçok hastalığa da faydası olduğu saptanmıştır. Araştırmalara göre mandalinaya rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalıkları riskini azaltmaktadır, içeriğinde bulunan potasyum sayesinde yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu saptanmıştır.

Yeşil mandalina ince kabuklu ve kolay soyulan bir meyve olduğu için çocuklar severek yerler. Günde iki üç tane yenmesi gerekir. Yeşil mandalina taze olarak tüketildiği gibi meyve suyu, marmelat, reçel, tatlı ve şerbet yapımında da kullanılır. Ayrıca kabukları pasta ve keklerde kullanıldığında hoş bir koku ve tat verir.

Mandalina alırken özellikle dikkat edilmesi gereken işlem görmemiş olması, dalından yeni kopmuş yaprakları üstünde olan kurumamış ve yeşil mandalina olmasıdır. Hem uzun süre çürüme yapmaz dayanır hem de kimyasal görmediği için daha sağlıklıdır.
" } ] }