{ "title": "Satsuma Mandalina", "image": "https://www.mandalina.gen.tr/images/satsuma-mandalina.jpg", "date": "20.01.2024 06:44:09", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Satsuma Mandalinası, ülkemizde daha çok Rize mandalinası olarak bilinmektedir. Satsuma mandalinası 1900'lü yılların başlarında Japonya'dan Batum aracılığıyla Türkiye'ye getirilmiştir. Hasat döneminde sarı-turuncu renklerinde ve hafif pürüzlüdür. Kabuk meyve etine çok sıkı bağlı değildir, gevşek denilecek seviyededir. Olgunlaşma döneminden sonra kabuğun etten eyrılması daha da kolaylaşır. Meyvelerin şekli denecek bir görünümdedir. Görünümü koyu portakal rengindedir. Tadı ve kokusu yoğun bir meyvedir. Diğer mandalina çeşitlerine nazaran çekirdeksiz bir tür sayılabilir. Ayrıca çok verimli bir mandalina çeşididir, kötü hava koşullarında bile düzenli verim yapabilir. Meyveleri Ekim ayından itibaren olgunlaşmaya başlar ve kısa sürede ağaç üstünde meyve kalmamaya başlar. Bu yüzden erkenci bir mandalina çeşididir. Çoğunlukla kuzey rüzgârının olmadığı kısımlarda, güney ve güneye bakan kesimlerde yetiştirilir. Karadeniz'de sıkça yapılan çay tarımından önce, bölgede tarımı çok fazla yapılan bir meyve çeşidi haline gelmişti. Satsuma Mandalinasının çok sevilerek tüketilmesi, bölge ekolojisine uygun olması, C vitamini bakımından zengin olması gibi nedenlerden dolayı pazar fiyatı artmıştır. Ekonomik yaşı 40-60 yıl arasındadır. Ağaç başına verimi 90 kilo civarındadır. Satsuma Mandalinası en iyi rengi ve kıvamı yaklaşık 16-20 derece sıcaklıklarda alır. Kesinlikle ağır topraklarda yetiştirilmemesi gereken bir mandalina türüdür. Bunun nedeni fidanın daha rahat oksijen alıp serpilebilmesidir. Karadeniz'de mandalin yetiştiriciliğinde anaç olarak üç yapraklı kullanılmaktadır. Fidan üretiminde kullanılacak tohumlar mutlaka sağlıklı olmalı ve virüs riski taşıyor olan ağaçlardan alınıyor olmamalıdır. Ayrıca tohum üretiminde kullanılacak meyveler ağaç üzerinden hasat edilmelidir yani yere düşmüş meyvelerden alınan tohumlar kullanılmamalıdır. Bunun nedeni düşen meyveler mikrop kapıp mantari hastalığı riskini taşıyor olabilirler.

Ülkemizin Farklı Bölgelerinde Yetiştirilen Satsuma Mandalinalarının Ekonomik Potansiyeli

Yurdumuzun sıcağı seven yerlerinde yetişen turunçgiller önemli bir tarım ürünümüzdür. Her yıl yaklaşık 92 bin hektar alanda üretim yapılmaktadır. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Rize mandalinası denmesine nazaran ülkemizde büyük bir çoğunluğu da Ege bölgesinde üretilmektedir. Ülkemizde üretimi çokça yapılan ve dış satımın gözdesi olan bir mandalina çeşididir. Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği yaygınlık kazanamamaktadır. Bunun nedeni anaç olarak turuncun kullanılması ve toprakların kireçli olmasıyla meyve kalitesinin düşmesidir.
" } ] }