{ "title": "Okitsu Mandalina", "image": "https://www.mandalina.gen.tr/images/okitsu-mandalina.jpg", "date": "20.01.2024 09:18:04", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Okitsu mandalina, Japon mandalinası olarak bilinir. Japonya'da en yaygın ikinci mandalina türüdür. Miyagawa satsuma çeşidinden melezleme yapılarak üretilmiştir. Kabuğu rahat soyulabilen, şekerli ve çekirdeksiz bir mandalina türüdür. Ağaçlarının güçlü bir yapısı vardır. Dallarında dikenler mevcuttur. Satsuma grubu içinde dikenlere sahip tek mandalinadır. Okitsu mandalina oldukça büyük ve yassı bir yapıya sahiptir. Meyvenin olgunlaşma zamanı Eylül Ekim aylarıdır. Olgunlaştıktan sonra ağaçta fazla kalmaz. Ülkemiz için yeni çeşitlerden biri olan okitsu mandalina, 1996 yılında itibaren Doğu Akdeniz yaygınlık göstermeye başlamıştır. Depolama ve taşımaya elverişlidir. Olgunluk döneminde meyve suyu miktarı %40 civarındadır. Ülkemizde adaptasyon çalışmaları henüz tamamlanmayan okitsu mandalina, İspanya, Arjantin ve Uruguay'da popüler hale gelmeye başlamıştır.