{ "title": "Mandalina", "image": "https://www.mandalina.gen.tr/images/mandalina.jpg", "date": "20.01.2024 13:04:29", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Mandalina, ılıman ortamlarda yetişirler. Turunçgiller familyasına ait bir meyve türüdür. Genellikle turuncu ve sarıya yakın renkte olan mandalinalar etli ve sulu bir yapıda olurlar. Mandalina portakala göre daha yumuşak bir meyvedir. Bu yüzden soyulduktan sonra suyu sıkılarak da içilebilir. Çin kökenli olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca mandalina birçok meyveden ziyade yapraklarını dökmez. Mandalinalar kış sezonunda üretilir fakat seralarda üretimi tüm yıl boyunca yapılır. Senenin her bölümünde manavlarda ve marketlerde raflarda mandalinayı görebiliriz. Yine de mandalinayı kış aylarında tüketmek en mantıklı zaman olacaktır. Ayrıca mandalinalar tatlılarda, şekerlemelerde, parfümlerde, cilt bakım kremlerinde vb. Yerlerde kullanılırlar. Karbonhidrat açısından çok zengin bir meyve türüdür. Karbonhidratın yanında bolca lif ve protein de içerir. Özellikle E ve C vitamini bakımından çok zengindir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, piridoksin, tiamin gibi birçok bileşen ve mineral içermektedir. Ülkemizde mandalina en çok Akdeniz bölgesinde yetişir. Bunun yanında Ege bölgesinin kıyı kesiminde ve kısmen Karadeniz bölgesinde de yetişir diyebiliriz. Mandalinalar da geldiği familya türündeki gibi sıcak iklimi severler. Soğuğa karşı dayanıklılığı diğer bazı turunçgillerden daha fazladır. Bunlara portakal, limon gibi turunçgiller örnek verilebilir. Mandalina ağaçlarının olduğu kesimlerde sıcaklık kesinlikle -4 derecenin altına düşmemelidir. Aksi halde mandalinalara soğuk vurabilir. Bu da mandalinanın suyunun kaybolmasına ve yavan bir tadı olmasına yol açar. Sıcaklığın -8,-9 derecelere kadar düşmesiyle mandalina ağaçları donup ölebilirler. Dayanamayacağı en yüksek sıcaklık 45 derece ve üzeridir.

Mandalinanın Faydaları Nelerdir?

Mandalina kansere karşı çok etkilidir. Özellikle içerdiği C vitamini sayesinde karaciğer kanserine neden olan bakterilere karşıdır ve böylece karaciğer kanserine yakalanma riskini azaltmış olur. Mandalinanın kolesterole de çok yararlı olduğunu söyleyebiliriz. Damar tıkanıklığını riskini de minimuma düşürür. Ayrıca kan basıncı dengesiz olan kişiler için de ilaç olabilir çünkü mandalina içerdiği mineraller sayesinde kan basıncını düzenler. Mandalina içerdiği lifler sayesinde kilo vermeyi de kolaylaştırır. Midenin tokluk hissini artırır, bağırsakların çalışma düzenini düzenlediği ve artırdığı için dışkı atımını sağlar. Mandalina özellikte çocuklara küçük yaşlardan itibaren yedirilmesi gereken bir besindir. Çünkü bağışıklık sistemini yüksek miktarda güçlendirir. Bağışıklık sistemi güçlendiği için çocuklar daha zor hasta olur ve salgın hastalıklara kapılmaları daha zordur. Ayrıca çocuklar büyüdüklerinde daha sağlam kemiklere ve daha iyi çalışan bünyelere sahip olmuş olurlar. Mandalina bol miktarda C vitamini bulundurduğundan soğuk algınluğında da alınması gerekir. Ayrıca mandalina saç ve cilt sağlığını da korur.

Mandalinanın Zararları Nelerdir?

Mandalina, her yaştan her kişinin tüketebileceği bir besindir. Şu ana kadar sağlık açısından bir problem yarattığı görülmemiştir. Tabi ki her şeyin de olduğu gibi mandalinanın da fazlası zarardır. Örneğin çok tüketilirse çocukların ciltlerinde tahrişe neden olabilir. Aşırı hassas ciltlerde ya da alerjisi olan kişilerde ciltlerde kızarmaya veya döküntüye neden olabilir. Bunların haricinde bazı sağlık uzmanları hamilelikte tüketilmesinde zarar olduğunu savunuyorlar fakat buna bilimsel olarak hiçbir kanıt bulunamamıştır. Eğer zararı varsa bile he türlü zarara karşı alınacak önlem fazla tüketilmemesi olacaktır. Mandalinayı yeteri miktarda tüketmeyi önerdiğimiz gibi mandalina kabuğu çayı ve mandalina suyunu da yeteri miktarda tüketmek en makul seçim olacaktır.
" } ] }