{ "title": "Mandalina Yetiştiriciliği", "image": "https://www.mandalina.gen.tr/images/mandalina-yetistiriciligi.jpg", "date": "21.01.2024 02:14:48", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Mandalina Yetiştiriciliği, turunçgiller familyasından olup meyvesi yenilebilen çiçeklerden olan mandalina bitkisi, oldukça lezzetli ve C vitamini deposu özelliğini taşır. Ayrıca büyük arazilerde yetişmesinin yani sıra saksıda da yetiştirilir. Portakal meyvesinden sonra ülkemizde en çok üretimi yapılan meyve mandalinadır.

Mandalina yetiştiriciliği nasıl yapılır?

Saksıda yetişen mandalina ağacı, doğrudan güneş ışığı istemez. Dolaylı olarak aldığı güneş ışığı ile büyüyüp gelişir. Ayrıca soğuk ve sıcak havalarda fazla beklemesi çiçeğin yaprağına, meyvesine ve köküne zarar vermektedir. Sıcak ayların gelmesi ile saksı değişimi 2 iki yılda bir yapılmalıdır. Düşük sıcaklıklarda yetişemez. Dön olaylarında oldukça zarar görür. Bu yüzden ülkemizin güney ve bazı iç kesimlerinde yetişir.

Mandalina yetiştiriciliğinde sulama nasıl yapılır?

Sıcak aylarda bitkiye verilen su miktarı artırılmalıdır. Sulama günlerine ve aynı miktarda sulamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Sulama yaparken toprağın her yerine suyu ulaştırmak oldukça önemlidir. Eğer mandalina meyvesinde çok büyük bir değişiklik görülmez ise sulama kabının değiştirilmesine gerek kalmaz. Eğer evde mandalina yetiştiriciliği yapıyorsanız mandalina ağacını oda sıcaklığının 12 derecenin altında olmayan kısımlarda saklamanız gerekmektedir. Genellikle yaz aylarında meyve verirler ve kış aylarında dinlenme sürecine girerek meyvelerini dökerler. Bunun yanı sıra kış aylarında özellikle bitkiye verilen suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmek gerekir.

Mandalina yetiştiriciliğinde ağacın beslenmesi nasıl yapılır?

Mandalina ağacının beslenmesi yılda en az bir kere olacak şekilde, tarım ve ziraai ilaçları satılan yerlerden alınan vitaminler ile yapılır. Bu sayede ağaç daha güzel görünür ve daha güzel meyveler verir.

Hava akımlarından oldukça etkilenen bitki bu konuda korunmalıdır. Bulunduğu yerde cisimler ile temas isteyen bu ağaç, kış aylarında aşırı soğuktan korunmalıdır.

Mandalina yetiştiriciliğinde mandalina bitkisi nasıl çoğaltılır?

Bu bitkinin çoğalması için en uygun zaman nisan ayıdır. Çoğaltma işlemi genellikle kökten ayırarak yapılır. Hem zahmetsiz hem de her yerde yapılabilir olması nedeniyle bu yöntem çokça seçilir. Yöntem yapılırken kökten ayrılan diğer kökler hemen saksıya yerleştirilmelidir. Çoğaltılan mandalina bitkisine de aynı işlemler uygulanarak mandalina meyvesi üretilir.
" } ] }