{ "title": "Mandalina Kabuğu Çayı", "image": "https://www.mandalina.gen.tr/images/mandalina-kabugu-cayi.jpg", "date": "19.01.2024 23:49:41", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mandalina kabuğu çayı, Trunçgiller familyasına ait olan mandalinanın Çin kökenli bir meyve olduğu düşünülmektedir. Yapraklarını dökmeden muhafaza eden nadir kış meyvelerinden biridir. Owari, Clementine, Tangor, Satsuma bilindik mandalina çeşitlerindendir. Kışın toplanır. Seralarda üretilen bir meyve olduğu için neredeyse tüm yıl boyunca bulunabilir. Tatlı, dondurma, kek, şekerleme gibi daha pek çok alanda kullanılan bir meyvedir. Bunların haricinde kozmetik ve parfüm sektöründe, şampuan, sabun içeriklerinde yaygın şekilde kullanılır.

Karbonhidrat bakımından zengin içeriğe sahip olan mandalina, lif, protein, C ve E vitaminleri bakımından da zengin içeriğe sahiptir. Meyvesi kadar kabukları da sağlık açısından faydalıdır. Mandalina kabukları genellikle çay yapılarak kullanılır. Ayrıca çiğ kabuk cilde uygulandığında nemlendirici, rahatlatıcı ve temizleyici etki sağlar.

Mandalina kabuğu çayı nasıl hazırlanır?

1 su bardağı mandalina kabuğu çayı yapmak için, 2 tane mandalina kabuğu yeterli olur. Mandalina kabukları elle ya da bıçakla ufak ufak doğranır. 1,5 su bardağı su cezveye alınarak kaynatılır. Su kaynatıldıktan sonra içine doğranan mandalina kabukları eklenir ve 5 dakika kadar daha kaynatılır. 10 dakika demlendikten sonra isteğe bağlı olarak içine tarçın ya da zencefil eklenerek içilebilir. Tadı acı olursa bir miktar balla tatlandırılabilir. Gün içinde 2 bardak içilmesi tavsiye edilir.

Mandalina kabuğu çayı faydaları nelerdir?
" } ] }