{ "title": "Mandalina Fidanı", "image": "https://www.mandalina.gen.tr/images/mandalina-fidani.JPG", "date": "20.01.2024 04:55:53", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Mandalina Fidanı, Ağaçlarda tıpkı insan gibidir. Mandalina ve diğer bütün ağaç fidanlarını yetiştirmek de insanların büyümesine benzer. Dikilen fidanları yeni doğan çocuğa benzetiriz. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için onlara özen göstererek dikkat etmek gerekir. Nasıl bebeklerin yediklerine içtiklerine dikkat ediliyor ise yeni dikilen fidanlar içinde aynı şey geçerlidir.

Mandalina meyvesi yenen ve çiçek açan bir bitkidir. Büyük arazilerde ağaç olarak yetişmesinin yanı sıra saksıda çiçek olarak da yetiştirilebilir. Saksıda yetiştirmek için daha kolay ve saksıda yetişmeye uyumlu mandalina ağaçlarını temin etmek gerekir. Bitki saksıdayken doğrudan güneş ışığı almadan yetişebilir. Dolaylı ışıklar bitkinin yetişmesi için yeterli olacaktır. Çok sert hava koşulları çiçeğin yaprağına ve meyvesine zarar verebilir. Saksıda yetişen mandalinanın aksine arazide yetişen mandalina ağaçları ılıman iklimi severler. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde mandalina yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bitkinin çoğaltılmasında en uygun zaman Nisan ayıdır. Bitki kökten ayrılarak çoğaltılabilir. Kökten ayrılan yeni bitkilerin tümü en kısa sürede başka bir toprağa dikilmelidir. Bu çoğaltma yöntemi kolay ve zahmetsiz bir yöntem olduğu için daha çok tercih edilmektedir. Bitkilerin bakımında özellikle sulamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Bitki köküne tamamen su ulaşmadığında mandalina ağacı kuruyabilir. Her sulamada bitkiye aynı miktarda su verilmelidir. Bitki yılda en az bir kez zirai ilaçlara ihtiyaç duyar. Zirai ilaçlama yöntemi ile ağaca verilen vitaminler mandalinanın ömrünü uzatmasıyla birlikte daha çabuk meyve vermesini de sağlar. Bitki kış aylarında aşırı soğuk hava şartlarından korunmalı ve bulunduğu ortamda başka cisimlerle temas etmesi engellenmelidir.

Portakala göre daha yumuşak kabuklu bir turunçgiller sınıfı meyvesi olan mandalina kış aylarında tüketilir. Kabuğu soyularak tüketilebildiği gibi suyu sıkılarak meyve suyu olarak da kahvaltılarda, vitamin takviyesi olarak çocuklar ve yetişkinler tarafından tüketilebilir. Zengin bir C ve B vitamini kaynağı olan mandalinanın kanı temizleme özelliği de vardır. Bütün turunçgillerin özelliği olan kolesterol ve yüksek tansiyonu düşürmekte oldukça etkilidir. Kalp ve damar hastalıklarına faydalı olması da bilinen faydaları arasındadır. Özellikle kış aylarında insanların sıkça şikâyetçi oldukları grip hastalığına da iyi gelir. Bağışıklık sistemini korur. Düzenli ve doğal olarak tüketildiğinde damar sertliği ve felçlere de etkisi olduğu bilinmektedir. Bitki sıcağı sever fakat soğuğa da dayanıklıdır, 3-4 derecenin altındaki sıcaklıklarda ise donabilir. 45 dereceye kadar olan sıcaklara dayanabilir. Çok fazla soğuk ve sıcak hava koşullarına maruz kalması bitki yapraklarına, çiçeklerine, meyvelerine ve köklerine zararlıdır. Saksıda yetiştirilen mandalina fidanları, saksı değişimi iki yılda bir olmak üzere sıcak ayların başladığı zamanlarda Nisan-Mayıs ayları gibi yapılmalıdır.

Mandalina Ağacı Nasıl Sulanmalı?

" } ] }