{ "title": "Mandalina Diyeti", "image": "https://www.mandalina.gen.tr/images/mandalina-diyeti.jpg", "date": "20.01.2024 05:39:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mandalina Diyeti, Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi olan mandalinanın C vitamini özelliğinin yanı sıra zayıflatma özelliği de vardır. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan mandalina Karadeniz Bölgesinin bir kısmında da yetişmektedir. Portakala benzeyen ve neredeyse aynı faydaları taşıyan mandalina kabuğu soyulduktan sonra dilimlenmiş şekilde açığa çıkar. Sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sağlığa faydalı olmasını sağlar. Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kalori değerine bakılacak olursa 1 adet mandalina ortalama olarak 40-50 kalori kadardır. Kış meyvesi olsa da seralarda yetiştiriciliği yapıldığı için yılın her mevsiminde mandalina bulmak mümkündür. Yeşil ya da turuncu renklere sahip olan mandalinanın birçok çeşidi bulunmaktadır. Kalori bakımından düşük olduğu için zayıflamak içinde sıkça tercih edilmekte ve adından oluşan zayıflama diyetleri bulunmaktadır. C vitamini bakımından zengin bir meyve olduğu için vücudu pek çok hastalığa karşı korur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücut direncini arttırır. Özellikle soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklara karşı faydalıdır. İçeriğinde bulunan vitamin, mineral ve lif sayesinde diyeti yapıldığında vücuda enerji verir, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Lifli yapısı sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar, hazmı kolaylaştırır. Mandalina diyeti sayesinde ve diyete sadık kalındığında sadece 3 günde 5 kilo vermek mümkün olur. Mandalina diyeti şok diyet olarak kabul edildiği ve günlük enerji miktarını karşılayamadığı için 3 günden fazla uygulanmamalıdır. Diyetle birlikte bol su tüketimine özen gösterilmeli ve fazla ağır olmamak kaydıyla egzersiz yapılmalıdır.

Mandalina diyeti

1. Gün

Sabah kahvaltısı: 1 tane mandalina, 1 dilim çavdar ya da kepek ekmeği, 1 fincan Türk kahvesi, 1 çorba kaşığı reçel ya da fındık ezmesi.

Öğle yemeği: 100 gram ton balığı, 1 fincan Türk kahvesi, 1 dilim kepek ya da çavdar ekmeği.

Akşam yemeği: 100 gram yağsız hindi eti, 1 tane yeşil kabuklu ekşi elma, 2 tane havuç rendesi, 1 kâse kadar taze fasulye yemeği.

Gece: 1 top sade dondurma.

2. Gün

Sabah kahvaltısı: 1 fincan şekersiz, açık çay, 1 dilim kepek ya da çavdar ekmeği, 1 tane mandalina, 1 tane haşlanmış yumurta.

Öğle yemeği: 8-10 tane tuzlu kraker, 1 kâse süzme yoğurt, yarım muz.

Akşam yemeği: Yağsız hindi eti kullanılarak hazırlanmış sandviç, yarım muz, 1 tane havuç rendesi ve 1 su bardağı haşlanmış brokoli.

Gece: 1 top sade dondurma.

3. Gün

Sabah kahvaltısı: 1 tane mandalina, bir fincan Türk kahvesi, 1 dilim yağsız süzme peynir, 5-6 tane tuzlu bisküvi.

Öğle yemeği: 1 dilim kepek ya da çavdar ekmeği, 1 fincan Türk kahvesi, 1 tane haşlanmış yumurta.

Akşam yemeği: 1 kâse haşlanmış karnabahar, 1 ince dilim karpuz, 2 tane rendelenmiş havuç, 100 gram ton balığı.

Gece: 1 top sade dondurma.
" } ] }