{ "title": "Mandalina Çiçeği", "image": "https://www.mandalina.gen.tr/images/mandalina-cicegi.jpg", "date": "19.01.2024 18:13:01", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Mandalina Çiçeği: Gerek ofiste gerek evin balkonunda ya da bahçesinde güzel bir görünüm sağlayarak yaşadığımız alanın renklenmesini sağlayan yeşil bitkilerden olan mandalina çiçeğinin yeryüzünde pek çok çeşidini görmek mümkündür. Bol ışık seven mandalina çiçeği başka çiçeklerden farklı olarak direk olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Çünkü ışık alan bir bitki olan mandalina çiçeği, ışık aldığı tarafa doru eğilim göstermektedir ve bu sebeple de bu bitkinin ışık almayan yönünün haftada bir kere ışık alan yöne doğru çevrilmesi gerekmektedir. Bu bitkinin çok fazla ışık almaması halinde yeterince besin almamış olması sebebi ile yaprakları ve çiçekleri sararmakta ve ölmektedir.

Mandalina Çiçeğinin Sulanması

Mandalina çiçeğinin yaz aylarında haftada iki kez sulanması gerekmektedir. Kış aylarına gelindiğinde ise bu bitki, haftada bir kez saksının üst kısmından sulanması gerekmektedir. Bu bitki yaz aylarında sulanırken Pazartesi ile Perşembe günlerinin tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Mandalina çiçeği her zaman aynı ölçülerde sulanmalıdır ve bu bitkinin akşam sulanmış olması halinde sabahında saksıda biriken suyun dökülmesi gerekmektedir. Bunun amacı bu bitkinin toprak kısmında oluşma ihtimali olan koku ile haşerelerin oluşumunu engellemektir. Mandalina bitkisinin sulanmasındaki asıl kural bu bitkinin toprağına kurudukça su verilmesidir.

Mandalina Çiçeği ve Rüzgârın Etkisi

Saksıda büyütülen mandalina çiçeğinin rüzgâr akımına maruz kalan alanlardan uzak tutulması gerekmektedir. Çünkü aksi takdirde çiçek rüzgârın etkisi ile sallanacağından bitkinin sapı oynayacak ve toprağın kök kısmı hava akımına maruz kalacaktır. Bu durum ise hem çiçeğin daha az ömürlü olmasına sebep olacak hem de yaprak kısımlarında sararmasına ve çiçeklerinin solmasına sebep olacaktır. Mandalina çiçeği bu sebeple özellikle de kapı ağzında ya da pencere kenarında bırakılmamalıdır.

Mandalina Çiçeği Budaması

Uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitki çeşidi olan mandalina çiçeği bitkisinin yapraklarının ve çiçeklerinin solmasının ardından çiçeğin yeniden yapraklar getirmesi ve kendini yenilemesi amacı ile çok fazla uzamış olan dallarının kesilerek şekillendirilmesi gerekmektedir. Budama işleminin ardından dalın hava almaması amacı ile üzerine soğuk silikon veya yakmayan yapıştırıcı kullanarak dalın üzeri kapatılabilmektedir. Bu bitkinin toprağının değiştirilmesi için Nisan ayları tercih edilmeli ve toprak değişimi esnasında değişecek olan çiçeğin saksısının en çok bir numara büyük olmasına özen gösterilmesi dikkat edilmesi gereken en önemli husustur.

Mandalina Çiçeği ve Vitamin Kullanımı

Vitamin kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, mandalina çiçeğinin yaprak ve çiçek kısımlarında sağlık açısından herhangi bir problem olmaması halinde çiçeğe vitamin vermenin gereksiz olduğudur. Bunun yanı sıra, bu bitkinin çiçeklerinin solmuş olması ve budamasının yapılmış olması halinde bitkinin hem tekrar çiçeklenmesi hem de daha iyi gelişmesi amacı ile çiçek satılan yerlerde kolaylıkla bulunabilen çiçek vitaminlerinden kullanım bilgilerine uygun olarak kullanılması ve bu şekilde bitkiye besin desteği verilmesi mümkündür. Vitaminler genellikle bir litre suyun içine bir kapak ölçekte koyularak tamamen karıştırıldıktan sonra çiçeğe 15 günde ya da ayda bir verilmektedir. Yine de vitamin satılan yerlerden alınan vitamine uygun ölçülerin öğrenilmesi gerekmektedir. Genellikle bu bilgiler alınan vitamin arka tarafında yazmaktadır.
" } ] }