{ "title": "Mandalina Ağacı", "image": "https://www.mandalina.gen.tr/images/mandalina-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 10:12:26", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Mandalina ağacı, bu ağaç türü turunçgiller familyasından meyve verebilen bir kış meyvesidir. Meyvesinin adı da ağacının adı ile aynıdır. Mandalina ağacının saksıda yetişen minyatür türü de bulunmaktadır. Birçok bitki hobisi olan insanların evlerinde bile rahatlıkla bakıp yetiştiği mandalina ağacı içeriğinde A ve C vitamini içermesinden dolayı kış mevsiminde soğuk algınlığı ya da gribal durumların oluşmasından, insanların bu hastalıklara yakalanmasından korur. Mandalina ağacı, yaz kış yaprakları olan ver dökmeyen bir ağaçtır. Ama meyvelerinin kış aylarının içerisinde oluşturan bu ağaç hiçbir bakım yapılmadan bile belirli oranda meyve verebilen ve yaşamına sürdürebilen bir meyvedir. Yetiştiği yerler Akdeniz ve Ege bölgesidir.

Mandalina ağacının, ilk dikim zamanı ilkbahardır. Ortalama nisan ayına kadar dikimi yapılır. Dikim işlemi yapılmadan fidanda budama işlemi yapılır. Fidanları tutması ve toprağa bağlanıp yetişebilmesi için budama işlemi önemlidir. Naylon torbalar içerisindeki fidanlar genellikle gölgeli ortamlarda yetiştirildiğinden toprağa dikimi olmadan on beş gün önceden güneşte bekletilmelidir. Fidan toprağa dikilirken çok derine dikilmemesi çok önemlidir. Toprağa ekildiğinde can suyu dediğimiz suyun mutlaka verilmesi gerekir ki fidan toprakla ilk bağını kurabilsin.

Mandalina ağacı, toplu arazilerde yetiştiricilik olarak ekilmiş ve ticareti yapılıyor ise belirli bakım işlemlerinin yapılması çok önemlidir. Bu bakımların dönemleri ve zamanları geldiğinde mutlaka yapılması gerekir ki bu sayede verimi en yüksek düzeye çıkarılır.

Mandalina bakımı nasıl yapılır?
Ağacın toprakla birleşip büyümeye başlaması ile kendini geliştiren ve dalları büyüyen yapısını taç şeklinde toplu halde olabilmesi için budama işlemi yapılır. Budama işlemi yapılırken ağacın dengeli ve kuvvetli bir şekilde büyümesine yardımcı olursunuz. Yetişme döneminde iklim koşullarının oluşturduğu ya da zararlı böceklerden koruyabilmek için fidanın gelişen gövde kısmı kireçle sıvanır ki ağacın gelişmesi engel olacak bütün zararlılardan korunması sağlanır.

Mandalina ağacı, ılıman iklimlerde yetişebilen meyveleri sarı renkte olan, etli sulu bir yapıya sahip meyveleri vardır. Mandalina ağaçları sonbahar bitimine doğru beyaz çiçekleri açarak etrafına güzel kokular yayması ile dikkat çeken bir ağaçtır. Çiçeklerinin ortasında ilk mandalina meyvesinin tomurcuğu çiçeğin yaprakları dökmesi ile çiçeğin olduğu yerde gelişmeye başlar meyvesi yetişme süresinde tıpkı ağacın yaprakları gibi koyu bir yeşil rengine hakimdir. Gelişim evresinin bütün aşamalarında yeşil renkte olan meyvesi olgunlaşma evresi bittiğinde sarı veya turuncu renk alır. Böylelikle meyvesinin olgunlaştığını anlarız.

Mandalina ağacının, meyvelerinden birçok vitamin ve mineral alırız. Meyvesinin kabuğu bile birçok şeye faydalıdır. Doğadaki her bitkinin canlılar için sağlıklı bir tarafı vardır.
" } ] }